Uitdagen met bewegen. Welk talent heb jij?

Een hot topic van de laatste jaren is talentontwikkeling. Met de komst van allerlei talentontwikkelingsprogramma’s binnen sport en onderwijs proberen we leerlingen/jonge sporters constant te blijven uitdagen. Hoeveel van deze talenten haalt daadwerkelijk de top?

Via talentherkenning programma’s komt ongeveer 3% van de Nederlandse jeugdsporters in de regionale selectie en uiteindelijk sluit 0,5% aan bij de nationale jeugdselectie.  Het is natuurlijk logisch dat er maar enkele plekken beschikbaar zijn in de top, echter blijven coaches/docenten constant opzoek naar nieuwe innovatieve wegen om talenten zo optimaal te ontwikkelen. Eén van die innovatieve wegen is ‘Talent Transfer’. Talent Transfer houdt in dat een (sub)top atleet de overstap maakt van de ene sport, de donorsport, naar een andere sport, de transfersport. . De voornaamste reden dat atleten overstappen naar een andere sport is hun verlangen en motivatie om op het hoogst mogelijke niveau te sporten (Klunder, 2017).

Bij talentherkenning programma’s kan de combinatiefunctionaris de spin in het web zijn. De combinatiefunctionaris ziet de leerling in de gymles, bij de vereniging of bij activiteiten in de wijk. Door een breed scala aan bewegingsactiviteiten kan de combinatiefunctionaris al op vroege leeftijd talent herkennen. Momenteel werken onze combinatiefunctionarissen met ‘’talentlessen’’, hierbij bieden zij verschillende sporten aan en kijken welke sport het beste past bij het kind. Als vervolg adviseren zij de kinderen om mee te doen met Try-out Sports. Try-out Sports bied kinderen de mogelijkheid om kennis te maken met verschillende sporten om zo een weloverwogen sportkeuze te maken. Benieuwd naar de verschillende activiteiten? Bekijk hier het aanbod.