126 mensen in de Ruwaard getest tijdens fittest Sociaal Vitaal

Zaterdag 27 oktober was de Spil in de Sterrebosflat omgebouwd voor een uitgebreide fittest. Het Sport Expertise Centrum, Brabant Zorg en de GGD hebben samen met de gemeente Oss in de afgelopen weken 1700 mensen tussen 65 en 80 jaar uit verschillende buurten in de Ruwaard een brief gestuurd met de oproep voor Sociaal Vitaal. Daarvan zijn 900 mensen, met behulp van professionals, studenten en vrijwilligers, huis aan huis bezocht. 185 mensen hebben zich opgegeven voor de fittest van Sociaal Vitaal.

Tijdens de fittestdag op 27 oktober waren er 126 mensen aanwezig die alle testen doorlopen hebben. Deze testen werden afgenomen door veel professionals en vrijwilligers van diverse organisaties. Zo waren er therapeuten van Brabant Zorg, Beter Thuis en Fysiotherapie de Ruwaard aanwezig. Ook huisarts Marijke Becht, docenten en adviseurs van het Sport Expertise Centrum, gezondheidsbevorderaars van de GGD, medewerkers van Interzorg Thuiszorg, Ons Welzijn, Brabant Wonen, studenten van de Fontys en diverse vrijwilligers uit de gemeente Oss waren aanwezig. De testen bestaan uit onder andere metingen op het gebied van handknijpkracht, bloeddruk, BMI en uithoudingsvermogen. Naast de testjes zijn er ook 2 vragenlijsten afgenomen. Na al deze testjes en vragenlijsten gingen de mensen direct door een adviesgesprek over de uitslag van de test en werden daar waar mogelijk doorverwezen naar passend aanbod. Passend aanbod kan zijn: Sociaal Vitaal (beweeg)programma, regulier sport/beweeg aanbod, ontmoetingsaanbod of een verdiepend gesprek met een van de professionals uit de wijk. Een aantal reacties van bewoners: ‘Wat fijn dat onze gemeente ons zo belangrijk vindt.’ ‘Ik ben weer een stapje dichterbij gekomen.’ ‘Ik ga door voor de Olympische Spelen.’ ‘Leuk dat ik de mensen die ik aan de deur heb gehad ook weer hier terugzie.’ Een van de vrijwilligers sprak een deelnemer en hij gaf aan: ‘Dat je aan de deur kwam was net het laatste zetje in de rug wat ik nodig had om actief te worden.’

56 mensen hebben aangegeven dat ze graag deelnemen aan het Sociaal Vitaal (beweeg)programma. Vanaf 16 november krijgen ze 1 keer in de week les van een Buurtsportcoach van het Sport Expertise Centrum. Zij zal een divers en zeer laagdrempelig beweegaanbod bieden gericht op weerbaarheid en sociale vaardigheden. Daarnaast zal er na de les koffiegedronken worden waarin aandacht besteed zal worden aan gezondheidsvaardigheden.