Bijna 200 70-plussers hebben deelgenomen aan Vitaliteitsdag van Sociaal FITaal Ussen

Nieuwsgierig naar de gezondheid, leuk om wijkbewoners te ontmoeten of op zoek naar een passende beweegactiviteit. Het zijn een aantal genoemde redenen van 70-plussers uit de wijk Ussen om op 30 juni deelgenomen te hebben aan de vitaliteitsdag op Sportpark Amstelhoef.

Deze testdag was onderdeel van het project Sociaal FITaal waarbij Sport Expertise Centrum (SEC), GGD, BrabantZorg en ONS welzijn in opdracht van de gemeente Oss de handen ineen sloegen om in gesprek te komen met senioren. Doel is om hun behoeften te onderzoeken en uiteindelijke hulpvragen op zowel fysiek als mentaal welbevinden te bevorderen.

Ouderen vulden vragenlijsten in over hun gezondheid, beweeggedrag en sociale participatie en hierna volgden enkele fysieke checks om o.a. hun kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen te meten. Aan de hand van deze scores vond een adviesgesprek plaats met een professional uit de wijk.

‘Door middel van een intensief voortraject met o.a. huis-aan-huis benadering hebben we deze dag zoveel ouderen op de been gekregen richting deze vitaliteitsdag’ aldus Justin Hendriks van het SEC. ‘Senioren hebben steeds vaker hulpvragen maar weten niet goed waar en hoe ze deze kunnen stellen. Vandaag helpen wij deze behoeften te onderzoeken en pakken wij de acties samen met de ouderen op. Hen hierbij helpen zorgt voor meer vitale ouderen die uiteindelijk ook minder maatschappelijke kosten met zich meebrengen.’

Corrie (79 jaar) is één van bijna 200 deelnemers aan de vitaliteitsdag. ‘Een geweldig initiatief dat wat mij betreft vaker georganiseerd zou mogen worden.’ Onder het genot van een kopje koffie vertelt ze; ‘Ik vond het fijn om naar mijn fitheid te kijken en in contact te komen met mensen uit de wijk. Ik krijg volgende week een telefoontje of ze een wandelmaatje voor mij kunnen vinden.’

Later in het jaar zal een soortgelijk project worden uitgerold in de kernen Lith en Geffen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van het Sport Expertise Centrum.