BrabantSport Zorgtour van start met beweegles in Oss

Op 16 april is de BrabantSport Zorgtour gestart. Tijdens deze tour brengen Brabantse topsporters een bezoek aan een aantal Brabantse zorginstellingen en ziekenhuizen. Hierbij wordt per locatie bekeken waar behoefte aan is. Olympisch para-atlete Sanne Voets, ambassadrice van Team BrabantSport, verzorgde onder andere een beweegles voor bewoners van de woningen van Brabant Wonen aan het Begijnenhof in Oss. Deze les gaf ze samen met Justin Hendriks van het Sport Expertise Centrum (SEC). Daarna werd het virtuele stokje doorgegeven aan een beweegcoach van ONS Welzijn in Heesch en opvolgend aan een beweegcoach van GUUS beweegt je in Uden. Doel van de tour is iedereen te inspireren om ook nu vanuit hun woning, op afstand toch bij elkaar te brengen, een lach op mensen hun gezicht te toveren en ze uit te dagen om te blijven bewegen. En dat lukte! De bewoners deden actief mee vanaf hun balkon of vanachter het raam.  

Bewegen juist nu belangrijk 
Heel Nederland blijft thuis en ouderen worden in het bijzonder verzocht zo min mogelijk de deur uit te gaan. Ook voor hen is het belangrijk om voldoende te (blijven) bewegen. Bewegen houdt je gezond, fit en vrolijk. Sanne Voets: “Mijn sportwedstrijden voor de komende tijd zijn helaas afgelast. Maar ik weet zelf hoe belangrijk het is om juist nu ook in beweging te blijven en wil daarom ook andere mensen inspireren om thuis voldoende te bewegen. Bovendien wil ik met deze actie zorgen voor wat positieve energie in deze verwarrende tijd.” 

Enthousiaste bewoners 
Het enthousiasme van de bewoners van de diverse woonomgevingen was groot en ze bewogen fanatiek mee. Na afloop kregen de deelnemers een kaart met een beweegbingo in de brievenbus met leuke, laagdrempelige oefeningen die ze zelf de komende tijd vanuit huis kunnen doen, het advies blijft immers: blijf thuis. Justin Hendriks, die namens het SEC voor de bewoners van Brabant Wonen de beweegactiviteit aanbood: “Als je zoveel mogelijk binnen moet blijven, is het soms moeilijk om voldoende te bewegen. Terwijl bewegen juist in deze tijd extra belangrijk is. Bewegen is goed voor je immuunsysteem, brengt een lach op je gezicht en op deze manier doe je toch weer even iets samen met de buurvrouw of buurman waar je nu niet bij op de koffie kan.” 

Steuntje in de rug 
De actie is niet alleen bedoeld om de bewoners in beweging te houden, maar zeker ook om zorgpersoneel te steunen. Het coronavirus heeft het leven van de hele samenleving op zijn kop gezet. Zo kunnen mensen in zorginstellingen bijvoorbeeld geen bezoek ontvangen. Michel Reinders, directeur BrabantSport: “BrabantSport wil in deze tijd van crisis echter niet te veel kijken naar wat er niet kan, maar juist naar wat we samen wel kunnen bereiken. Daarom dit initiatief, waarmee we aandacht besteden aan zorgpersoneel en kwetsbare groepen. Mooi dat we sport zo kunnen inzetten om ons steentje bij te dragen tijdens deze coronacrisis.” 

Brabant sterker door sport
BrabantSport en Uniek Sporten Brabant zetten zich in voor een inclusief en vitaal Brabant: samen sterker door sport. Vanwege het grote belang van sport, juist nu, organiseren ze deze actie samen met regioloket Uniek Sporten Noordoost-Brabant en een aantal lokale uitvoeringsorganisaties, zoals ONS Welzijn, Guus beweegt je en het SEC. Sport kan in deze tijd namelijk echt het verschil maken, zowel mentaal als fysiek.