Dé stap naar meer vrijwilligers

In de sport zetten meer dan 1 miljoen vrijwilligers zich in om sportverenigingen draaiende te houden. Meer dan 1 miljoen! Dat betekent dat er heel veel mensen zijn die zich in willen zetten voor een club. Vrijwillig, zonder daarvoor betaald te worden. Toch vinden veel clubs de zoektocht naar vrijwilligers een uitdaging. Op de nationale dag van de vrijwilliger een aantal tips!

Tips
Zelf behoor ik ook tot de groep van 1 miljoen sportvrijwilligers. Al meer dan de helft van mijn leven. Zelfs nu ik al een paar jaar geen lid meer ben bij de vereniging. Hoe ‘mijn’ club dat heeft gedaan? Nou, heel simpel eigenlijk. Ze hebben mij als tiener gevraagd om in het jeugdbestuur te stappen. Daar zitten meteen twee belangrijke tips in verborgen:

1. Vraag mensen persoonlijk.
Een open deur? Ja! Doen clubs dit allemaal al? Helaas niet. Al jaren kom ik veel oproepen op websites en social media tegen. Niemand die daarop reageert, hoge uitzonderingen daargelaten. Vraag mensen persoonlijk, dat levert zoveel meer op!

2. Betrek jeugdleden, laat ze (kleine) taken doen die zij leuk vinden.
Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een jeugdactiviteit of scholentoernooi. Er zijn heel veel taken die de jeugd (met een beetje begeleiding) op zich kan nemen. En hoe eerder ze in aanraking komen met vrijwilligerswerk, hoe langer ze zich over het algemeen inzetten voor de club.

De belangrijkste tip? Maak werk van een actieve vrijwilligerscommissie! Alleen dan ontstaat er structurele aandacht voor vrijwilligers. Dat verdienen ze. Bovendien zorgt het ervoor dat het bestuur zich weer kan richten op het besturen van de vereniging. Een echte win-win dus. Ik kan me voorstellen dat dat behoorlijk ingewikkeld klinkt. Want hoe doe je dat dan, een vrijwilligerscommissie opzetten? En wat gaan zij doen? Het SEC kan je daarbij helpen. Neem dus gerust contact op, ik vertel je er graag meer over. Tijdens een van jullie (online) bestuursvergaderingen of een ander moment.

Tot slot… Taakie!
Dé oplossing voor het vrijwilligerstekort bij clubs is er niet. Maar er is wel goed nieuws! Sinds kort is er een tool die het vinden van geschikte vrijwilligers een stuk makkelijker maakt, Taakie.

Taakie is een digitale assistent die helpt om de juiste match te maken. Taakie kijkt namelijk naar interesses en biedt vervolgens alleen taken aan die bij iemand passen. Dat zorgt ervoor dat je niet steeds bij dezelfde mensen uitkomt en je vijver om uit te vissen een stuk groter wordt.

Op maandag 13 december organiseren de mensen van Taakie van 19:30 tot 20:30 uur een webinar. Een aanrader. Kijk maar eens op taakie.nl en schrijf je hier in als je de webinar bij wilt wonen. Uiteraard mag je ook contact met mij opnemen als je er meer over wilt weten.

Wil jij aan de slag?
Samen met mijn team sta ik klaar om jouw club te helpen. Op naar meer vrijwilligerscommissies en structurele aandacht voor werving en behoud van vrijwilligers!