Esports Showcase voor internationale schakelklassen

Op donderdag 19 mei vond er weer een editie van de Esports Showcase plaats. Dit keer was het een speciale editie. De activiteit werd samen met ONS welzijn, Het Hooghuis en House of Esports georganiseerd voor de internationale schakelklassen (ISK) van Het Hooghuis. Dit zijn groepen jongeren tussen de 12 en 18 jaar die pas in Nederland zijn komen wonen. Een ISK bereidt leerlingen voor op een vorm van vervolgonderwijs in Nederland en vormt zo een brug tussen de onderwijsvormen uit het land van herkomst en Nederland. De leerlingen van de ISK vormen een mix aan achtergronden en culturen. Maar ze hebben één ding gemeen: ze willen zo snel mogelijk Nederlands leren.

De sporthal op Sportpark Talentencampus werd omgetoverd tot een echte esports ontmoetingsplek. Een plek waar door 65 kinderen volop werd bewogen in de eigen spelbeleving. Onderdelen waren o.a. Virtual Reality games, reallife Fortnite en FIFA. Voor sommige kinderen was dit de eerste keer dat ze in aanraking kwamen met esports en gaming.

Bij esports komen de wereld van sport en gamen dichter bij elkaar. Gamen wint wereldwijd steeds meer aan populariteit onder jongeren. Esports wordt hierbij ingezet voor maatschappelijke doeleinden zoals sociale cohesie, educatie, cognitieve ontwikkeling, saamhorigheid en gezondheid. Daarnaast vinden we het belangrijk om negatieve stigma’s van esports weg te nemen en esports bespreekbaar te maken.

Anita Meulendijks, docent ISK Hooghuis: ‘Het is essentieel dat de jongeren lokaal integreren. Vandaag zien we dat de jongeren enthousiast worden van Esports. Wellicht kan dit in de toekomst een rol spelen bij het aanhaken bij regionale sportverenigingen.’

Simon Vroegop, Jongerenwerker ONS Welzijn: ‘Voor ONS welzijn is de verbinding tussen jongerenwerk, onderwijs en het Sport Expertise Centrum heel interessant. We zien daarom veel kansen om in de toekomst deze samenwerking op meerdere gebieden uit te rollen.’