Van gewoontedier naar trainingsbeest

Het is maandagochtend 7:00 uur en de wekker gaat. Ik had mijzelf voorgenomen om direct uit bed te stappen, maar druk toch weer die snooze knop in. Nog 5 minuten neem ik mijzelf voor. 15 minuten later hijs ik mijzelf toch uit bed. Snel opfrissen, aankleden en ontbijten. Ook vandaag bleek de keuze van de juiste kleding lastig. Met de laatste hap muesli nog in mijn mond, stap ik dan uiteindelijk de deur uit en spring ik nog net de trein in voordat de conducteur het fluitsignaal geeft. Yes gehaald! Op weg naar een nieuwe dag op het werk. Telkens neem ik het mezelf weer voor. Morgen, dan ga ik het anders aanpakken!

Iedereen herkent dit op zijn of haar manier wel. Goede voornemens die toch niet lopen, zoals je vooraf zo mooi had bedacht. Misschien heb je wel een poging gedaan om af te vallen, toch weer contact te leggen met die verre vriend of wilde je wel meer gaan sporten?

Join the club, je zit in een lapse. Een moment van terugval. Ook al had je nog zulke goede voorbereidingen getroffen. Nieuw dieetboek, hardloopschoenen aangeschaft en afspraken in de avond afgezegd. Wellicht was je al wel echt begonnen, maar is het helaas toch weer mislukt.

Je gedrag veranderen is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je dit gedrag blijvend moet veranderen. De gewoonte wint het van het te veranderen gedrag. Maar waarom is dit zo moeilijk?

Wetenschappers hebben hier verschillende verklaringen voor. Als we willen veranderen, hebben we meestal een gedraging die al werkt. Nu moet je er iets anders voor in de plaats gaan zetten en dat is lastig. Daarnaast worden we continue beïnvloed door de omgeving. Mensen waar we contact mee hebben, ons werk en de middelen die we tot onze beschikking hebben. Hier hebben we ons gedrag op aangepast. Ga je naar een andere omgeving, bijvoorbeeld naar een andere baan of verhuis je naar een andere stad. Dan pas je vanzelf je gedrag aan.

Maar wacht nog even met zoeken naar een andere baan. Er zijn gelukkig ook verschillende inzichten die je kunnen helpen om je gedrag in je huidige omgeving aan te passen. Vraag jezelf af ‘waarom wil ik veranderen?’ en ‘waarom is dit zo belangrijk voor mij?’. Want zonder een echt dwingende noodzaak zal je altijd wel een reden vinden waarom je vooral niet moet veranderen. Stel jezelf een specifiek, uitdagend maar wel haalbaar doel. Ook dit zal waarschijnlijk betere resultaten opleveren.

En de laatste, geef niet op! Iedereen krijgt tijdens verandering te maken met een terugval. Het gaat erom hoe je ermee omgaat. Wie niet opgeeft zal er uiteindelijk alleen maar sterker uitkomen.