Gezond in coronatijd

Gekke tijden. Dat zijn het. Gezond zijn, blijven of weer worden zijn onderwerpen waar we nu allemaal mee bezig zijn. De mensen op de ic’s, op de ziekenhuisafdelingen of in thuisquarantaine richten hun pijlen op, hopelijk, weer gezond worden. Ik leef vooral heel erg met hen en hun families mee, wat lijkt me dat moeilijk.

Mijn pijlen en die van mijn directe naasten richten zich momenteel op gezond zijn en blijven. Uiteraard hoort daar gezonde voeding bij, maar in deze blog wil ik het vooral hebben over mijn nieuwe manier van sporten en bewegen. In mijn eerste week is het vooral een zoektocht geweest. Hoe ga ik al deze ballen in de lucht houden? Werken voor het SEC, mama zijn, juffrouw zijn, input leveren voor mijn bedrijfje Over de Helft, een nieuwe manier zoeken om sociale contacten te onderhouden én daarnaast te moeten sporten.

Na die eerste week besefte ik me iets wat jou misschien ook wel gaat helpen. Qua Sporten en bewegen is het nu niet anders dan voor deze bizarre tijd. Ik krijg er juist energie van en het helpt mij om mijn hoofd leeg te maken en alle ballen in de lucht te houden. Sporten is geen móeten maar een mógen. Mits je de activiteiten uitkiest die je ook echt leuk vindt.

Ik heb gekozen voor activiteiten waar ik blij van word én die passen binnen de richtlijnen van het RIVM. Ik wandel veel. Meer dan vóór de coronatijd. Ik besef me dat dit kan, omdat we landelijk wonen en we tijdens een wandeling meer schapen tegenkomen dan mensen. De kinderen gaan graag kleine stukken mee. Op een skelter of fiets waardoor mijn vriend en ik echt door moet lopen. In de avond maak ik nog graag een lange ronde, met (altijd dezelfde) vriendin, ieder aan een kant van de weg. ‘Normaal’ doe ik dit ook graag, maar heb (of ja, neem) ik er simpelweg minder tijd voor.

Wandelen is lekker en ontspannend maar daarnaast wil ik ook graag mijn conditie en opgebouwde (kippen)kracht op pijl houden. Dit lukt me nu dankzij alle geweldige initiatieven van sportaanbieders. Door het Osse Sportakkoord hebben een aantal sportaanbieders hun krachten gebundeld en een online sport/beweegagenda uitgebracht. Dat helpt mij. Wel vind ik het belangrijk dat ik mét vrienden sport en op het tijdstip dat mij uitkomt. Op afstand uiteraard. Ik heb ervoor gekozen om de online trainingen die worden aangeboden te bekijken, degene die bij me passen eruit te pikken en ze in de avond samen te doen met een vriendin. Muziek hard aan. Laptop erbij. Ieder in haar eigen tuin. Motiveert mij enorm!

Dus als tip: zoek naar initiatieven die bij je passen en geef er je eigen draai aan, zodat het ook nog past binnen de dagindeling die je nu hanteert. En help elkaar. Motiveer de ander om te sporten/bewegen, dat helpt nou eenmaal op meerdere vlakken in deze moeilijke tijd. Samen komen we hier doorheen!