Grensoverschrijdend gedrag? Bij jouw club gebeurt dat vast niet!

Waar vorige maand The Voice in opspraak raakte, stonden vorige week de kranten vol over Marc Overmars. De voormalig technisch directeur van Ajax stapte op nadat verschillende medewerksters bij Ajax hun beklag deden over grensoverschrijdend gedrag. Het is al de zoveelste keer dat Nederland geteisterd wordt door dit soort berichten.

‘Bij ons gebeurt dit niet’
De afgelopen jaren heb ik al heel wat gesprekken met clubs gevoerd over een veilig sportklimaat. ‘Wij kennen iedereen, bij ons gebeurt dit niet’, hoorde ik dan vaak. Gelukkig draaiden deze vrijwilligers gedurende het gesprek wel bij. En dat is maar goed ook, je kop in het zand blijven steken kan anno 2022 echt niet meer.

Inspiratiesessie sociale veiligheid
Na alle ophef mag duidelijk zijn dat je er als club niet meer omheen kunt. Maak werk van een veilige sportomgeving! Of beter gezegd: een zo veilig en fijn mogelijke sportomgeving. Voor je leden, vrijwilligers en andere betrokkenen. Want hoezeer we ons best ook doen, alles voorkomen kunnen we helaas niet. Maar jezelf in de spiegel kijken en oprecht kunnen zeggen dat er alles aan is gedaan om nare situaties te voorkomen, is toch wel het minste dat je kunt doen.

Moet je als club helemaal zelf het wiel uitvinden? Nee, natuurlijk niet! Op 19 mei organiseren wij een bijeenkomst over ‘sociale veiligheid in de sport’. Expert Erik Beuker van Centrum Veilige Sport Nederland geeft jullie aan de hand van het High5! Stappenplan praktische tips om een start te maken met het creëren van een veilige sportomgeving.

Tot slot
Helaas is sporten of vrijwilligerswerk doen in een veilige omgeving nog niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Wij zetten daar graag samen met clubs de schouders onder!

Wil je meer weten over dit onderwerp of de sessie op 19 mei? Mail dan naar liekereinders@sport-expertise-centrum.nl of stuur een appje naar 06-28879823.