Het leven van een verenigingsondersteuner

Regelmatig krijg ik de vraag: ‘Stef, wat doe jij nu precies op het werk.’ Een goede vraag, want projectmedewerker vitale sportaanbieders of verenigingsondersteuner geeft niet exact aan waar ik me dagelijks mee bezighoud. Om het gemakkelijk uit te leggen: ik ben contactpersoon van sport- en beweegaanbieders in Oss. Ik ondersteun hen bij de verschillende vraagstukken en uitdagingen die zij hebben, zodat ze blijven bestaan. Hoe dit er uitziet, is te bekijken in deze video.

Waarom is er verenigingsondersteuning?
Sportverenigingen zijn belangrijk voor de leefbaarheid in wijken, dorpen en buurten. Het zijn organisaties die bijdragen aan sociale participatie en gezondheidsbevordering. Daarom willen we graag deze potentie van de vereniging zo goed mogelijk benutten

Tegelijkertijd wordt de druk op de schouders van verenigingsbestuurders steeds groter. Zij hebben volle agenda’s met diverse thema’s om te bespreken tijdens een bestuursvergadering, zodat de club draaiend blijft. Daarnaast loopt het aantal leden in verenigingsverband in Nederland af doordat sporters steeds liever ongebonden willen bewegen. Het gevolg is dat de contributie inkomsten dalen. Ook blijkt het steeds moeilijker om vrijwilligers aan de vereniging te binden.

Des te belangrijker dat verenigingen werken aan de vitale vereniging om de continuïteit te waarborgen, zodat we zoveel mogelijk Ossenaren laten bewegen.

Werken aan de vitale vereniging
Wat is een vitale vereniging dan? Bij een vitale vereniging staat sport nog steeds centraal, maar is dit niet meer de enige functie van een vereniging. De vereniging wordt een plek waar buurtbewoners samenkomen en waar het hele jaar door aanbod van activiteiten is. De vereniging als spil in het maatschappelijke speelveld. Verder werken besturen van vitale verenigingen samen om zo van elkaars inzichten te leren.

Maar: het werken aan de vitaliteit is een ontwikkeling. Het is een proces waar je als bestuur van een sportvereniging aan blijft werken. Hierin kan ik, of een van mijn collega’s, in ondersteunen door middel van procesbegeleiding!

Projecten
Naast het ondersteunen van verenigingen houd ik me ook bezig met diverse projecten in samenwerking mét vereniging. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

– Uniek Sporten: Samen met Bijzonder Aktief, Korfbalvereniging DOT Oss, MHC Oss, Tafeltennisvereniging OTTC, s.v. O.S.S.’20, Turnoss en TOGO werken we samen om het Unieke sportaanbod te versterken.

– Train de Trainerprogramma bij Berghem Sport, MHC Oss, RKSV Margriet en s.v. O.S.S’20: In dit programma worden stagiaires en clubtrainers binnen verenigingen opgeleid en begeleid, zodat zij meer plezier halen uit het geven van een training.

– Zwemvaardigheidslessen i.s.m. Arethusa, Golfbad Oss en De Leijgraaf: Verzorgen van natte gymlessen voor basisscholieren om kennis te maken met zwemmen en waterpolo, maar ook om zwemvaardigheid en -conditie trainen!


Mijn sportieve functie!
Samenvattend heb ik een geweldige baan. Een uitdagende functie in een continu veranderd speelveld. Maar ontzettend leuk! Ik werk met geweldige collega’s, ambitieuze verenigingen en bestuurders en meedenkende partners. Samen met hen zorgen we ervoor dat iedere Ossenaar van 0 tot 100 kan genieten van een passend sport- en beweegaanbod.

Wil jij meer weten over mijn functie? Of kan ik je ergens bij helpen? Neem dan contact met me op via stef@sport-expertise-centrum.nl.