Hoe willen en kunnen bewoners Ruwaard vitaal zijn?

Ruim 2300 ouderen, die wonen in Ruwaard, kunnen vertellen wat ze willen en nodig hebben om vitaal te zijn. Hiervoor kregen ze vanaf 9 mei bezoek van vrijwilligers en professionals van verschillende organisaties. Hiermee werd het project Sociaal FITaal in de Ruwaard afgetrapt. De projectgroep bestaande uit het Sport Expertise Centrum, gemeente Oss, GGD, ONS welzijn en BrabantZorg is blij dat Sociaal FITaal is afgetrapt: ‘Juist in deze belangrijke periode na de piek van het coronavirus willen we er zijn voor de bewoners en helpen op een manier die past bij de wensen en behoeften.’

Wat is Sociaal FITaal?
Sociaal FITaal is een beweeg- en gezondheidsprogramma voor ouderen die weinig of niet bewegen en behoefte hebben aan (meer) sociale contacten en graag aan hun fitheid willen werken. Dit programma verkleint de kans op aandoeningen, sociaal isolement en sociaal emotionele klachten.

Vitaliteitstest
Ouderen hebben in de week van 11 april een brief gekregen van wethouder Thijs van Kessel namens de samenwerkende organisaties. De brief nodigt ze uit om deel te nemen aan een vitaliteitstest op 11 juni in wijkhuis De Haard. Op deze dag wordt door middel van een tiental testjes en vragenlijsten de vitaliteit van deelnemers in kaart gebracht.

Na afloop van de vitaliteitstest krijgen alle deelnemers een gesprek met een professional over de resultaten van de test. Bij elke persoon wordt gekeken waar ze behoefte aan hebben. Dat kan variëren tussen laagdrempelig beweegaanbod of sociale activiteiten in de wijk tot huishoudelijke hulp, hulp bij financiële vraagstukken of individuele hulp door een professional. Op deze manier hopen de samenwerken de partijen gezondheidsverschillen in de gemeente kleiner te maken.

Vrijwilligers en professionals
Om al deze mensen te helpen zetten vrijwilligers zich samen in met medewerkers van gemeente Oss, het Sport Expertise Centrum, Brabant Zorg, GGD, ONS Welzijn en andere maatschappelijke partners. De projectgroep zoekt voor 11 juni nog extra vrijwilligers. Mocht u interesse hebben, dan kunt u mailen naar martijn@sport-expertise-centrum.nl.