Interview met een trainer – Eliza van Andel

In de gemeente Oss zijn ontzettend veel trainers actief. Deze trainers zijn een belangrijke schakel tussen de vereniging en de leden. Eliza van Andel is zo’n trainster. Op meerdere dagen verzorgt zij, naast haar reguliere baan, bij haar vereniging de trainingen en coacht ze een team van pupillen. Dankzij haar beheersen kinderen het spel steeds beter en worden zij zowel fysiek als mentaal uitgedaagd. Het Sport Expertise Centrum heeft haar een aantal vragen voorgelegd.

Op welke club geef je les? En aan welk(e) team(s)?
Ik geef les bij volleybalvereniging Ovoco in Oss. Daar geef ik les aan CMV (jongste jeugd), Meisjes C en Meisjes B.

Hoe ben je met het trainerschap in aanraking gekomen?
Toen ik zelf nog speelde en 16 jaar oud was heb ik trainersopleidingen gedaan. Vanaf dat moment heb ik tot mijn 21e CMV training gegeven. Nadat ik naar Oss ben verhuisd heb ik een paar jaar niet gevolleybald, maar toen mijn dochter 4 jaar geleden ook wilde gaan volleyballen, was het trainerschap zo weer opgepakt.

Welke opleidingen of cursussen heb je gevolgd?
De Nevobo cursussen Volleybaltrainer2 en Volleybaltrainer4. Hier heb ik veel aan gehad. Door de laatste cursus ben ik nog meer gaan focussen op technieken en hoe ik deze het beste kan aanleren. Per kind op verschillende manieren en niveaus.

Wat vind je het leukste aan lesgeven?
Toch vooral het aanleren van technieken. Het is mooi om te zien hoe een kind blanco binnenkomt en na een paar trainingen al meer kan dan alleen een bal vangen. En ik kan genieten van het resultaat van de trainingen tijdens de wedstrijden. Zeker als dit als een hecht team wordt bereikt.

Welk aspect van het trainerschap zou jij nog graag willen verbeteren aan jezelf?
De spelvormen op hoger niveau. Sinds mijn opleiding is er veel veranderd in het volleybal, waaronder de spelvormen en de bijbehorende regels.

Wat vind je als trainer belangrijker: het hebben van vaardigheden in het sporttechnische of in het pedagogische/didactische aspect als trainer?
Dat is voor mij gelijk. Zowel het sporttechnische aspect, als het pedagogisch/didactisch aspect laat de kinderen groeien in teamverband en persoonlijke ontwikkeling.

Ben jij een strenge of juist vriendelijke trainer?
Een vriendelijke trainer met een strenge noot indien nodig.

Heb je verschillen van karakters en niveaus in je groep en hoe ga je daarmee om?
Ieder team heeft verschillende karakters. Ik laat iedereen in zijn waarde en ik probeer de sporter op eigen niveau en tempo te laten ontwikkelen.

Hoe probeer je, zowel op als naast het veld, een team te vormen van een groep individuen?
In de volleybalsport is teamspirit heel belangrijk. Er is veel contact met elkaar. Zo wordt er voor een service een oppeppende yel gebruikt met de naam van de serveerder. Ook na ieder gemaakt punt komen de spelers bij elkaar om ervoor te zorgen dat het momentum wordt vastgehouden. Na een verloren punt komen zij bij elkaar voor een oppeppende ‘Yel’. Ik probeer als coach de eenheid te bewaken en ervoor te zorgen dat de sporters de oppeppende yells te gebruiken. Naast het veld hebben we één keer in de maand na de training een gezellige ‘borrel’. Hier wordt niet per se over volleybal gesproken en wordt het teamgevoel versterkt.  

Wat is het meest bijzondere of gekste dat je ooit hebt mogen meemaken als trainer/coach?
Het meest bijzondere is de promotie van Meisjes B naar de 1e klasse in het seizoen 2018/2019. En het gekste? Dat blijft tussen de meiden C en mij.

Stel, je zit in het bestuur van jouw vereniging. Wat zou jij proberen te doen om de trainers te ondersteunen, zodat de trainingen en het opleiden van spelers kan verbeteren?
Ik zit in het bestuur van mijn vereniging als secretaris. Wij gaan naar bijeenkomsten van het Sport Expertise Centrum en de Nevobo over het ondersteunen en opleiden van trainers. Als we de financiële middelen zouden hebben, zou ik alle trainers regelmatig gespecificeerde clinics laten volgen en nieuwe trainers opleiden tot minimaal VT2.
Voor nu zou ik graag willen proberen de trainers meer ondersteuning te bieden door middel van een regelmatige samenkomst, waarbij de aandachtspunten worden besproken en gedeeld. Waardoor je elkaar kunt helpen, adviseren en ondersteunen.

Wat is je grootste wens op het gebied van het trainerschap in het algemeen?
Dat ik dit nog lang met veel plezier kan blijven doen, met mijn eigen leermomenten en persoonlijke groei.

Wil jij net als Eliza deelnemen aan een cursus om als coach te groeien? Meld je dan aan voor de thema-avond ‘4 inzichten over trainerschap!’

Aanmelden