Jannes Beuker kijkt terug op succesvol 2019

In aanloop naar de Osse Sportawards spraken we met sporters en betrokkenen over het succesvolle sportjaar dat ze achter de rug hebben. In de eerste aflevering kijken we terug met de 17-jarige alpineskiër Jannes Beuker. Jannes is genomineerd voor de award sporttalent van het jaar.

Jannes, zou je wat meer over jezelf kunnen vertellen en over je prestaties in 2019?
‘Ik ski nog maar relatief kort, want ik heb tot mijn 13e gevoetbald en ben pas daarna begonnen met wedstrijdskiën. Daarvoor ging ik wel altijd met mijn familie op wintersport. Op dit moment combineer ik skiën met school. Ik zit nu in de 6e klas van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen. Door het skiën ben ik niet zo vaak thuis. Ik ben namelijk 6 maanden per jaar in het buitenland, waardoor een goede samenwerking met school essentieel is. De prestatie in het seizoen 2018-2019 waar ik het meest trots op ben is natuurlijk mijn Nederlandse titel U18 op de slalom en de combinatie, die bestaat uit een slalom en reuzenslalom. Ook ben ik trots op mijn 2e plek op de reuzenslalom. Daarnaast heb ik ook de beste FIS-punten van mijn jaargang.’

Wat was je eerste reactie toen je Nederlands kampioen geworden was?
‘Ik was heel blij, maar er was ook een soort opluchting. Ik had namelijk veel getraind en wist niet hoe ik er ten opzichte van mijn concurrenten voor stond. Dit bleek uiteindelijk goed te zijn. Mijn vader en één van mijn sponsors waren er ook, dus dat was extra leuk. Naderhand hebben we het ook met hun en mijn teamgenoten goed gevierd.’

Wat is doorslaggevend geweest voor het winnen van het kampioenschap?
‘De vele trainingen zijn vooral doorslaggevend geweest. Na het seizoen 2017-2018 ben ik samen met mijn personal trainer Yannick van Roessel van Tripod Training hard aan de slag gegaan om sterker te worden. Dit is namelijk zo’n belangrijk onderdeel voor het skiën. Dat heeft zeker geholpen. Daarnaast zijn ook de vele ski-uren belangrijk geweest. De keuze om 2 jaar geleden de overstap te maken naar HPC Racing Team Leogang, een Oostenrijks skiteam voor de Australische U21 skiërs, is een goede geweest. Met 7 jongens en 2 trainers zitten we van november tot en met begin april in de sneeuw. Zo kan ik optimaal aan m’n ontwikkeling werken.’

Hoe is het contact tussen jou en je concurrenten?
‘Skiën is een individuele sport, dus in principe is iedereen je concurrent. Zelfs je teamgenoten, aangezien alle leeftijdscategorieën boven de 16 jaar tegen elkaar racen. Maar met al mijn Nederlandse concurrenten kan ik het goed vinden. Eentje is zelfs mijn teamgenoot. In principe train je meestal samen met je team. Je komt elkaar natuurlijk wel eens tegen als je op dezelfde berg traint. En bij wedstrijden zie je elkaar ook. Dan maak je altijd een praatje met elkaar. Zodra je aan je warming-up voor een wedstrijd begint en in de start staat dan is het volledige focus. Dan vergeet je even dat je vrienden bent en ben je concurrenten van elkaar.’

Hoe gaan je vrienden, familie en schoolvrienden om met het feit dat je topsporter bent?
‘Eigenlijk heel goed. Ik heb een groepje hele goede vrienden die altijd benieuwd zijn hoe het gaat, of ik nog goede resultaten behaald heb en wanneer ik weer naar huis kom. Begin dit jaar zijn ze een lang weekend in Oostenrijk geweest. Toen hebben we de grootste lol gehad. Soms krijg je wel de vraag waarom je niet naar dat feestje komt of waarom je zo vaak niet op school bent, maar dat is het dan ook. Met mijn familie is het precies hetzelfde. Het is soms best moeilijk als je je familie 2 maanden lang niet ziet. Maar 3 of 4 keer per jaar komen mijn ouders en mijn zusje langs. Mijn opa en oma spreek ik elke week via de app en met mijn opa FaceTime ik iedere week even. Hij vraagt altijd of ik toch niet naar huis kom. Die steun van zowel je familie en vrienden is echt fantastisch.’

Kun je iets meer vertellen over je doelen voor de toekomst?
‘Mijn volgende doel is vooral om me nog verder door te ontwikkelen. Veel trainen, sterker worden en zo steeds een betere skiër worden. Met als uiteindelijk doel om de Olympische Winterspelen van 2026 te bereiken. Over 5 jaar hoop ik nog steeds studie met skiën te kunnen combineren. Ik vind het namelijk heel belangrijk om na het skiën ergens op terug te kunnen vallen. Daarnaast wil ik over 5 jaar in het World Cup circuit zitten.’

Wat verwacht je van de Osse Sportawards?
‘Ik vind het al heel leuk om uitgenodigd te zijn voor de Osse Sportawards. Op de avond kan ik zelf helaas niet aanwezig zijn. Ik ben dan namelijk zelf aan het trainen in Oostenrijk.’

Volgende week volgt het tweede deel uit deze serie. Wil je aanwezig zijn tijdens de Osse Sportawards? Klik dan hier om kaartjes te bestellen voor de avond.