Kom je buitenspelen?

Het zonnetje schijnt en de geur van de zomer komt me tegemoet als ik naar buiten stap. De klok is net verzet als startsein dat het mooie weer er nu echt aankomt.

Wat zou het lekker zijn als er nu iemand aan de deur staat met de vraag: ‘Kom je buitenspelen?’
Net als vroeger op de basisschool gewoon stoeprandje spelen of voetjes van de vloer in het parkje op het klimrek. Of gewoon lekker ‘de eerste picknick van het jaar’ gaan houden en een honkbalknuppel in je tas stoppen. Met mijn vriendengroep op een teamweekend hebben we nog een keer verstoppertje gespeeld in het huisje waar we overnachten. Oh en 10-tellen in de rimboe, hebben we ook nog gedaan! Vol schrammen alsof ons leven ervan af hing, waren we als 30-ers even alle stress in onze drukke levens vergeten.

Voortdurend flitsen er 101 ideeën door mijn hoofd. Waarom spelen we eigenlijk niet meer als we de 30 zijn gepasseerd? Volleyballen, voetballen, frisbeeën, badmintonnen, apenkooien of gewoon fietsen en wandelen. Het kan allemaal! Maar waar en hoe krijg ik anderen mee?

Het Sport Expertise Centrum in Oss heeft beweegkaarten ontwikkeld, waar je kan zien wat er in de wijk al is. Zo is er bijvoorbeeld een leuke wandelroute in de Ruwaard, waar je ook nog allerlei leuke culturele informatie krijgt als je de ‘QR codes’ langs de route scant met je telefoon.

Maar toch blijven mijn ideeën malen, hoe kunnen we als volwassenen elke week samen met vrienden en andere mensen uit de wijk buitenspelen? Zou jij meekomen als de buren het vragen?

Als Programmamanager Gezondheid sta ik open voor jouw creatieve en leuke ideeën en misschien krijgen we samen heel de stad weer aan het spelen!