Pleidooi voor een bredere sportontwikkeling

Veel kinderen houden van sporten. In beweging zijn, nieuwe dingen leren, uitdagingen verwerken en (samen) successen beleven. Het is belangrijk voor de cognitieve vermogens, om de motoriek van het lichaam te leren kennen en voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Het is dus super goed dat Oss zoveel verenigingen heeft met een breed aanbod aan diverse sporten.

Vaak is het alleen wel zo dat een sportvereniging het liefst heeft dat een kind zichzelf focust op de sport die bij de vereniging beoefend wordt. Om zo al de sport op jonge leeftijd te perfectioneren. Hierdoor ontstaan er steeds meer specialistische sporters en steeds minder allround sporters. Ergens wel logisch, maar is dat wel zo slim? Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het juist van belang is om een kind in de leeftijdscategorie 4-9 jaar zo breed mogelijk sportief uit te dagen. Hierdoor plant je als het ware de zaadjes die in de leeftijdsfase 10-16 jaar kunnen gaan ontkiemen. Het kind zal in deze fase dan sneller leren en informatie tot zich kunnen nemen. Je creëert door een bredere investering dus de voorwaarden en faciliteiten om tot betere prestaties te komen.

Ook in de wereld van de moderne topsport is dit relevant. Veel voetbal- en hockeyclubs maken bijvoorbeeld gebruik van een judotrainer om spelers in duels meer grip te laten krijgen op de tegenstanders. Ook leer je bij judo een betere valtechniek toe te passen. De reden waarom ook in de snowboardwereld steeds vaker gebruik wordt gemaakt van deze kruisbestuiving. Tennissers hebben op hun beurt weer veel baat bij bokstraining vanwege het snelle voetenwerk en keepers kunnen weer veel leren van het anticipatievermogen van een tennisser.

Zo zie je maar, in de sportwereld is het al best normaal om soms eens te snuffelen aan een andere sport dan waar je op dat moment actief mee bent. Bij Try-out Sports werkt dat precies zo. Speel je bijvoorbeeld al badminton? Probeer dan eens karate of taekwondo om fitter en sneller te worden. Of misschien versterken een cursus roeien of kanoën je arm- en schouderspieren wel dusdanig dat je in duels met voetbal of hockey voortaan je mannetje staat. Hoe dan ook, een cursus Try-out Sports is altijd goed voor je. En bovenal heel erg leuk.

Bekijk Try-out Sports cursussen