Pleidooi voor een bredere sportontwikkeling

Veel kinderen houden van sporten. In beweging zijn, nieuwe dingen leren, uitdagingen verwerken en (samen) successen beleven. Het is belangrijk voor de cognitieve vermogens, om de motoriek van het lichaam te leren kennen en voor sociale vaardigheden. Het is dus super goed dat Oss zoveel sportaanbieders heeft met een breed aanbod aan diverse sporten.

Als kinderen zichzelf van jongs af aan op één sport richten, ontstaan er steeds meer specialistische sporters en steeds minder allrounders. Ergens wel logisch, maar is dat wel zo slim? Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het juist van belang is om een kind in de leeftijdscategorie 4 tot 9 jaar zo breed mogelijk sportief uit te dagen. Hierdoor plant je als het ware de zaadjes die in de leeftijdsfase 10 tot 16 jaar kunnen ontkiemen. Het kind zal in deze fase dan sneller leren en informatie tot zich kunnen nemen. Je creëert door een bredere investering dus de voorwaarden en faciliteiten om later tot betere prestaties te komen.

Ook in de wereld van de moderne topsport is multisport relevant. Veel voetbal- en hockeyclubs maken bijvoorbeeld gebruik van een judotrainer om spelers in duels meer grip te laten krijgen op de tegenstanders. Ook leer je bij judo een betere valtechniek aan. De reden waarom ook in de snowboardwereld steeds vaker gebruik wordt gemaakt van deze kruisbestuiving. Tennisser hebben op hun beurt weer vaak baat bij goede bokstraining vanwege het snelle voetenwerk en keepers kunnen op hun beurt weer veel leren van het anticipatievermogen van een tennisser.

Bij Multisportclub TREX proberen we kinderen een breed pakket aan te bieden van diverse sporten, zodat het voor het kind motorisch zeer uitdagend is. Dankzij onze samenwerking met sportaanbieders op Sportpark de Rusheuvel kunnen we kijkjes nemen in de diverse keukens van de sportaanbieders. Zo gaan we een keer tafeltennissen, naar de atletiekbaan en honkballen. Daarnaast hebben we ook speciale dagen waarin de trendy computerspellen worden nagebootst. Zo krijgen kinderen een ultieme kick en hebben ze meteen een sport- en beweegmoment te pakken.

Ben je geïnteresseerd geraakt in TREX? Klik dan hier.