Sociaal FITaal: je hoort er nog bij!

Ik weet nog hoe verdrietig mijn eigen oma was in de jaren nadat mijn opa was overleden. Hoe zij vervolgens leed aan een langzame vorm van Alzheimer en zich steeds eenzamer begon te voelen ook al kwamen we vaker bij elkaar op bezoek. En ik weet nog hoe hard het klonk toen mijn eigen oma vertelde dat ze eigenlijk niet veel meer zin had om te leven. Hard, maar helaas de realiteit voor velen. Eenzaamheid is namelijk een van de grootste kwalen bij oudere mensen. Het is mede om deze reden dat ik hoop dat het beweegprogramma Sociaal FITaal iets van inspiratie aan andere oma’s en opa’s kan geven, waardoor zij een moment in de week kunnen vinden waar het gezellig is en waar ze met een voldaan gevoel de verdere dag ingaan. Hopelijk zullen ze zeggen: ‘Wat fijn, ik heb iets nieuws ontdekt. Lekker sporten én gezelligheid.’ Of nog mooier: ‘Ik heb er een vriendschap bij.’

Het programma Sociaal FITaal startte ruim een jaar geleden in Oss. Het project bestaat uit een beweeg- en gezelligheidsdeel en is in de wijk Ruwaard begonnen. Nu, een jaar verder, is Sociaal FITaal doorgegroeid richting Schadewijk. Met ruim 120 deelnemers helpen we ouderen om hun fysieke uitdagingen te blijven overwinnen en om de sociale contacten te onderhouden. Volgend jaar zal de wijk Centrum-Krinkelhoek-Mettegeupel ook gaan deelnemen en wij hebben nu al zin om er daar net zo’n succes van te maken als in de eerdergenoemde wijken.

Ik ben heel blij dat ik de Sociaal FITaal lessen mag geven. Hoeveel mooie en bijzondere gesprekken heb ik al wel niet gehad sinds ik begonnen ben? Hoeveel heb ik al teruggekregen in waardevolle en soms nederig makende levenslessen? En vaak hoor ik mezelf zeggen: ‘Oh ja, zo had ik het zelf nog nooit bekeken.’

Bij Sociaal FITaal ontmoet ik deelnemers uit alle lagen uit de samenleving. Sommigen wonen al hun hele leven in Oss, anderen zijn ernaartoe verhuisd. Sommige mensen hebben gewerkt tot hun pensioen, anderen zijn afgekeurd of zijn werkloos zonder uitzicht op een baan. Er zijn deelnemers bij die het leven soms behoorlijk zwart inzien. Mensen met depressies of mensen waarbij de eenzaamheid maar niet lijkt weg te trekken. Voor deze mensen is bewegen vaak een goede eerste stap richting een nieuw hoofdstuk in hun leven. Zij voelen zich beter na het sporten, gaan er sneller op uit en ontmoeten door het programma andere mensen waarmee ze kunnen praten. Kleine stapjes misschien, maar wat voor deze mensen kleine stapjes zijn, kan voor iemand anders weer als een grote verandering aanvoelen. Er zijn ook veel mensen bij wie ondanks het tegenstribbelende lichaam en de soms onverdraagzame eenzaamheid toch nog altijd de zon schijnt. Vele mensen die ook bij mij iedere ochtend weer een lach op de gezicht kunnen toveren en die mij met hun goede humeur laten inzien dat ouder worden ook gepaard kan gaan met een dosis humor en zelfspot. Dankzij de tafelgesprekken na afloop van de beweegmomenten blijf ik gelukkig meestal goed op de hoogte van hoe de mensen in hun vel zitten. En de balans vinden en differentiëren tussen de deelnemers op zowel fysiek als sociaal gebied is dan ook de uitdaging in mijn werkgebied.

Qua oefenstof bied ik verschillende vormen aan voor de deelnemers. De oefeningen zijn gericht op thema’s die ouderen kan helpen om beter te functioneren op zowel fysiek als sociaal gebied. Wij zijn ook allemaal kleinkind geweest en velen van ons hebben onze oma’s en opa’s moeite zien hebben om de laatste jaren van hun leven nog vrijuit te kunnen bewegen. Die kennis probeer ik nu in te zetten om ouderen te ondersteunen.

De thema’s van het beweegmoment zijn:
1. Balans oefeningen: deze oefeningen doen we, zodat deelnemers minder snel vallen en zodat de deelnemers makkelijker met obstakels kunnen omgaan.
2. Cardio oefeningen: oefeningen om het basis uithoudingsvermogen terug te vinden en te versterken.
3. Sport en spel: reactievermogen, oog- en handcoördinatie, balcontrole en sociale vaardigheden zijn slechts een greep uit de vaardigheden die met deze oefeningen worden aangesproken.
4. Spierversterkende en spierversoepelende oefeningen: schouders, bovenbenen, kuiten en stabiliteit. Met versterking en versoepeling zorgen we ervoor dat de eerste drie thema’s makkelijker kunnen worden uitgevoerd.

Na afloop drinken we altijd een lekker bakje koffie of thee. Heb je ook interesse om eens aan te sluiten of ken je iemand voor wie Sociaal FITaal iets kan zijn? Neem dan contact met ons op.