Staatssecretaris Blokhuis bezoekt Oss als goed voorbeeld voor het verbeteren van gezondheid

Op vrijdag 1 november bracht Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, een bezoek aan de gemeente Oss. Hij bezocht Oss vanwege de succesvolle Gezond In De Stad (GIDS) aanpak. Gemeente Oss werkt samen met inwoners, vrijwilligers en professionals aan het verbeteren van gezondheid en welbevinden, vooral in de wijken waar een gezondheidsachterstand is.

Osse aanpak
Gemeente Oss is een van de 155 GIDS-gemeenten die geld ontvangt van het Rijk om gezondheidsverschillen te verkleinen tussen bewoners. Onder het motto ‘Organiseren naar behoefte’, werken verschillende organisaties in Oss samen met inwoners, vrijwilligers en professionals aan het verbeteren van gezondheid en welbevinden. We komen hier letterlijk ‘achter de voordeur’. Gemeente Oss is begonnen in twee wijken waar de meeste gezondheidsachterstand is; Ruwaard en Schadewijk. De gemeente Oss werkt hiervoor samen met het Sport Expertise Centrum, ONS welzijn, BrabantZorg en GGD Hart voor Brabant. Volgend jaar volgt de derde wijk: Centrum Krinkelhoek Mettegeupel (CKM). Thijs van Kessel, wethouder zorg en welzijn gemeente Oss: ‘Met onze GIDS-aanpak willen we als gemeente Oss onze inwoners helpen om aan hun gezondheid te blijven werken. De manier waarop, dat bepalen zij zelf. De gemeente organiseert naar behoefte. Op deze manier hopen we de gezondheidsverschillen in onze gemeente kleiner te maken.’

Aanleiding werkbezoek
Staatssecretaris Blokhuis wilde graag met eigen ogen zien hoe gemeenten werken aan een aanpak om gezondheidsachterstanden te verkleinen. Het stimuleringsprogramma Gezond in… (Pharos en Platform31) koos Oss uit als goed voorbeeld. Gezond in… helpt gemeenten bij het versterken van hun lokale aanpak van gezondheidsachterstanden met een brede aanpak en een actieve rol voor inwoners.