Succesvolle samenwerking tussen AVEM-kinderopvang en Sport Expertise Centrum laten steeds meer kinderen in de gemeente Oss buiten bewegen

Sinds september 2021 zetten AVEM-kinderopvang en Sport Expertise Centrum (SEC) zich in voor het programma Buiten spelen = buiten bewegen van het Osse sport- en preventieakkoord. En met succes! Het doel van dit programma is kinderen in de gemeente Oss weer structureel te laten buitenspelen. Inmiddels bewegen kinderen op vijf verschillende locaties, zes momenten in de week onder leiding van de buurtsportcoach waarbij de nadruk ligt op het leren buitenspelen. Sinds september 2023 is hier ook een aanbod voor 2 tot 4 jarigen aan toegevoegd. Hierbij leren kinderen op een speelse en plezierige wijze kennis maken met grondvormen van bewegen. Het doel is dat kinderen op jonge leeftijd hun basisvaardigheden ontwikkelen waarvan ze profiteren tijdens het buitenspelen.

In verschillende wijken in Oss kunnen de kinderen inmiddels iedere dag gratis meedoen met de buurtsportcoach waarbij ze hun eigen buitenspeelclub opzetten. Hierin staat de autonomie van het kind voorop, zetten we plezier centraal en is iedereen welkom. De buurtsportcoach begeleidt, houdt toezicht en inspireert. De kinderen bepalen vervolgens zelf de regels en afspraken van hun buitenspeelclub. Aan de hand van de ervaring is die opgedaan gaat de buitenspeelclub zelfstandig door zodat ze iedere dag kunnen bewegen.

Inmiddels zijn er al 11 buitenspeelclubs actief in verschillende wijken. Uiteraard is er nog voldoende plaats voor meer spelende kinderen. Kinderen kunnen zich melden bij de buurtsportcoach uit de wijk.

Ruwaard/Ussen, Jeffrey Thijssen (Instagram)
Schadewijk, Dylan van der Jagt (Instagram)
Centrum/Krinkelhoek/Mettegeupel, Carmen Theunissen (Instagram)