Trainersbegeleiding MHC Oss – seizoen 2021-2022

Het hockeyseizoen is weer begonnen en ik mag weer beginnen met mijn werk op het beste kantoor van Oss, Sportpark Rusheuvel. Bij droog weer voel ik me altijd gezegend dat ik dit werk mag doen. Sporters om me heen die hun passie uitvoeren, terwijl een ondergaande zon de wolken een prachtige roze nazomer-gloed geeft. Dat geeft altijd iets magisch.

Samen met mijn collega’s Simon van der Wijst en Tim Sturmans gaan we ons weer inspannen om de mooie hockeyvereniging zo goed mogelijk te ondersteunen en ontzorgen. Simon als praktijk begeleider van de stagiaires en Tim als trainersbegeleider voor de G-Hockey trainers en hun team. Met hun expertise gaat dat zeker weer goed komen.

Maar voor mij ligt de kerntaak ook dit jaar weer op het zo goed mogelijk ondersteunen van al die jonge (13/14/15 jaar) trainers. Mijn beste wapens daarin zijn: 1. De trainers daar middels hun eigen ervaringen proberen een spiegel voor te houden (Wat gebeurt er zoal op het veld, en waarom denk je dat het gebeurt? en 2. vraaggericht werken om zoveel mogelijk intrinsieke motivatie te creëren.

Iedere week zijn er echter wel thema’s die we theoretisch doornemen. Een gestructureerde les geven, gecombineerd met stimuleren en positief coachen met aandacht voor iedere speler staan daarbij voorop. Voor de oefenstof heeft de club een mooie app: HockeyPraktijk. Deze oefenstof passen we soms aan om beter aan te sluiten bij het team, maar is altijd de leidraad van de methodiek.

Ook ben ik dit jaar, net als Simon, weer actief als praktijkbegeleider van de CIOS/ROC studenten. Omdat MHC Oss niet meer de vrijwilligers/trainers kan bieden voor de woensdagmiddag, wordt er gewerkt met stagiaires. Deze staan onder verantwoordelijkheid van MHC Oss, dat het SEC weer inhuurt om hen te begeleiden en ondersteunen. Graag wil ik iedereen op de hoogte brengen dat ook zij met de leerstof HockeyPraktijk werken en hun theoretische oefenstof uitvoerig wordt doorgenomen. Dat zij zelf nog geen hockey spelen is jammer, maar vormt zeker geen grote hindernis in hun lesgeven. Hun motivatie voor lesgeven is namelijk wel groot. Ik merk regelmatig dat de reputatie over deze lessen vanwege het gebrek aan hockeyervaring niet altijd klopt met mijn ervaringen. Graag wil ik ouders/begeleiders erop attenderen dat de kwaliteit van deze lessen vaak prima is. Natuurlijk zijn er altijd zaken die nog beter kunnen, maar dat is denk ik alleen maar een goede zaak en daar zullen we aan werken.

Nu de eerste competitiewedstrijden er weer op zitten merk je dat de gezelligheid ook weer terug begint te komen. Spannende wedstrijden en een sociaal praatje met de andere ouders. Heerlijk al dat rumoer langs het veld. Geniet ervan en graag tot snel op het hockeyveld!!

Check hier een interessante link over ‘de 4 inzichten over het trainerschap