Zo bereid je jezelf voor op sporten en bewegen in de winter!

Nu de dagen korter worden en de temperatuur omlaag gaat, wordt het minder aantrekkelijk om buiten te bewegen en te sporten. Wat ons betreft totaal onnodig, want ieder jaargetij heeft zo zijn voordelen. Ook op donkere dagen is sporten en bewegen in de buitenlucht prima te doen. Zo zorg je voor de juiste voorbereiding.

Draag de juiste kleding
Als je naar buiten gaat met koud weer is het belangrijk om de juiste kleding te dragen. Het is niet nodig om hele dikke kleding te dragen. Veel beter is het om verschillende lagen te dragen. Dan kun, je als je het warm krijgt, ook altijd nog een laagje uitdoen. Begin met een basislaag. Een thermoshirt zorgt ervoor dat je droog blijft. Kies daarna voor een isolerende laag. Dit kan bijvoorbeeld een fleece trui of een vest zijn. Deze kleding zorgt ervoor dat je warm blijft. Tenslotte kun je nog kiezen voor een laag die ervoor zorgt dat water en wind tegengehouden wordt.

Zorg er ook voor dat je schoenen voldoende grip hebben. De paden en wegen zijn in de winter vaak nat of bevroren. Door schoenen met voldoende grip te dragen, glijd je niet uit.

Wist je dat je lichaam veel warmte verliest via het hoofd? Zorg er dus voor dat je hoofd beschermd is tegen de kou. Dit kan bijvoorbeeld door een muts of haarband te dragen.

Ben zichtbaar
In de wintermaanden is het vroeger donker en later licht dan in de zomer. De kans is dus groot dat je gaat bewegen of sporten als het donker is. Veiligheid gaat natuurlijk boven alles. Zorg er dus voor dat je goed zichtbaar bent. Draag bijvoorbeeld reflecterende kleding en draag lampjes. Zo ben je goed zichtbaar voor andere verkeersdeelnemers. Wandel of ren je op een weg waar ook auto’s komen? Blijf dan zoveel aan de linkerkant lopen. Zo loop je het verkeer tegemoet.

Doe een goede warming-up
Je bent nu bijna klaar om naar buiten te gaan. Nog even een goede warming-up en je kunt er tegenaan.Een warming-up is natuurlijk altijd belangrijk, maar in de winter is dat nog eens extra belangrijk. Omdat het buiten koud is, kun je de warming-up ook gedeeltelijk binnen doen. Ren bijvoorbeeld een paar keer de trap op en af of ga touwtje springen. Je gaat dan opgewarmd naar buiten waardoor de kans op blessures kleiner is.

Drink voldoende
In de winter verlies je ook vocht, maar heb je dat minder snel in de gaten. Daarom is het belangrijk om ook als het koud is te drinken voordat en tijdens je beweegt en sport.