Zo’n 100 70-plussers hebben deelgenomen aan vitaliteitsdag van Sociaal FITaal Geffen en Lith

Nieuwsgierig naar de gezondheid, leuk om wijkbewoners te ontmoeten of op zoek naar een passende beweegactiviteit. Het zijn zo een aantal genoemde redenen van 70-plussers die op 28 juni (Geffen) en 30 juni (Lith) deelgenomen hebben aan de vitaliteitsdagen.  

Deze testdagen zijn onderdeel van het project Sociaal FITaal waarbij Sport Expertise Centrum (SEC), GGD, Brabant Zorg en ONS welzijn in opdracht van de gemeente Oss de handen ineen sloegen om in gesprek te komen met senioren. Doel is om hun behoeften te onderzoeken en uiteindelijke hulpvragen op zowel fysiek als mentaal welbevinden te bevorderen.  

Ouderen vulden vragenlijsten in over hun gezondheid, beweeggedrag en sociale participatie en hierna volgden enkele fysieke checks om o.a. hun valrisico, kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen te meten. Aan de hand van deze scores vond een adviesgesprek plaats met een professional uit de wijk.  

‘Door middel van een intensief voortraject met o.a. huis-aan-huis benadering hebben we deze dag zoveel ouderen op de been gekregen’ aldus Justin Hendriks (SEC). ‘Senioren hebben steeds vaker hulpvragen maar weten niet goed waar en hoe ze deze kunnen stellen. Vandaag helpen wij deze behoeften te onderzoeken en pakken wij de acties samen met de ouderen op. Hen hierbij helpen zorgt voor meer vitale ouderen die uiteindelijk ook minder maatschappelijke kosten met zich meebrengen.’  

Een van deze ouderen is erg enthousiast over de vitaliteitsdag; ‘Mooi dat de gemeente Oss aandacht schenkt aan senioren in Lith. Gelukkig wordt er al veel georganiseerd, maar op deze manier wordt gezondheid nog beter onder de aandacht gebracht.’