Het succesvolle sportjaar van Carlo Timmers

In aanloop naar de Osse Sportawards spraken we met sporters en betrokkenen over het succesvolle sportjaar dat ze achter de rug hebben ondanks de coronacrisis. In de tweede aflevering kijken we terug met Carlo Timmers.

Zou je wat meer over jezelf kunnen vertellen en over je prestaties in 2020?
‘Ik geboren op 5 april 1970 en woon in Oss. In 2020 ben ik Nederlands kampioen geworden met bowlen. Dit gebeurde tijdens het NK 50+ HCP klasse A. HCP staat voor handicap. Dit wil niet zeggen dat ik een lichamelijke handicap heb, maar in het bowlen maken we gebruik van een handicap systeem. Je handicap wordt berekend aan de hand van al je scores van het vorige seizoen. Dit systeem maakt het een stuk eerlijker als je tegen andere spelers speelt. Het NK 50+ HCP klasse A wil zeggen dat het een NK is voor 50-plussers met een handicap systeem. Klasse A is de leeftijdscategorie 50 – 57 jaar. Het toernooi werd gespeeld in Tilburg bij Dolfijn bowling. Door corona kon er helaas geen publiek aanwezig zijn.’

Wat was je eerste reactie na het behalen van de kampioenschappen?
‘Ongeloof. Ik had een hele goede kwalificatie serie. Die was boven mijn eigen verwachting heel goed. Daarna ging het veel minder tijdens de finale op 4 oktober. Ook dan speelde we 5 games en na een teleurstellende 4e game had ik het geloof niet meer om het toernooi te winnen. Ik zag de concurrentie veel beter gooien. Toen dacht ik: jammer, dan maar proberen om goed te eindigen. Niet wetende wat de eindstand was kwam ik een speler tegen die al wel op de hoogte was en die feliciteerde me. Bleek dat ik aan het einde 12 pins over had om 1e te worden op het NK. Het was een dubbel gevoel, maar ik was wel heel blij. Jammer dat je het door corona niet kon vieren. Naar aanleiding van mijn winst ben ik later in het jaar nog geïnterviewd door het bowling magazine van de NBF.’

Kun je aangeven wat corona dit jaar voor jouw sportjaar betekend heeft?
‘Heel veel is niet doorgegaan, uitgesteld of zelfs afgelast. Het NK 50+ Handicap was het laatste toernooi dat gespeeld is en dat nog met veel restricties. Helaas dus ook zonder publiek.’

Hoe ben je eigenlijk bij deze sport gekomen?
‘In 2014 ben ik via een neef in een recreatiecompetitie begonnen op een dinsdagavond bij de Rusheuvel. Zijn team kwam een speler te kort. Ik vond toen bowlen al leuk, maar had geen idee dat het een sport was. Het was voor mij gewoon lekker een balletje gooien. De recreatiecompetitie bleek een afsplitsing te zijn van de Bowlingvereniging Oss. Toen ben ik besmet geraakt met het bowlingvirus. In 2015 heb ik geïnformeerd bij de bowlingvereniging over hoe het daar te werk gaat en hoe ik lid kon worden. Uiteindelijk heb ik een paar jaar in beide competities gespeeld. Sinds 2019 zijn beide competities weer samen en spelen we nu weer als Bowlingvereniging Oss onze huisleague wedstrijden op dinsdagavond bij de Rusheuvel.’

Dus daar beoefen je de sport ook normaal gesproken?
‘Ik ben lid van 2 bowlingverenigingen. Bowlingvereniging Oss en Bowlingvereniging Erica in Mill. Daar speel ik bij beide verenigingen in een huisleague. En in Mill speel ik ook in een team dat uitkomt in de hoofdklasse van de Nationale Trio League, maar helaas is deze door corona dit jaar afgelast. Bowlingvereniging Oss is een gezellige vereniging waar plezier ook heel belangrijk is. Vandaar dat er buiten de huisleague ook gezelligheidstoernooien of wedstrijden georganiseerd worden voor de leden.’

Wat zou je graag in de toekomst willen bereiken als sporter?
‘Het blijven behouden van spelvreugde. En ik wil mijn scores en techniek verbeteren.’

Wat verwacht je van de komende Osse Sportawards, die dit jaar als online show plaatsvindt?
‘Ik weet niet wat ik kan verwachten. Het is mijn eerste keer. Wel is het jammer dat door corona mensen niet echt gehuldigd kunnen worden. Maar ik moet wel zeggen dat ik de Sportawards een leuk initiatief vind.’

De Osse Sportawards show is op maandag 25 januari vanaf 20:00 uur live te volgen via Dtv en het YouTube kanaal van het Sport Expertise Centrum.