Wandelroute Hartje Ruwaard

VERBINDEN, ONTMOETEN, BELEVEN & BEWEGEN

Vorig jaar is het project Gezond In De Stad (GIDS) door BrabantZorg, GGD Hart voor Brabant en het Sport Expertise Centrum (SEC) gestart. Naar aanleiding van de dialogen die met jeugd, volwassenen en ouderen in het kader van het GIDS project zijn gevoerd is het idee voor een wandelroute door de wijk Ruwaard ontstaan. Het doel van de wandelroute? Belangrijke punten in de wijk Ruwaard met elkaar verbinden om ontmoeten en bewegen te stimuleren. De wandelroute moet meer zijn dan ‘gewoon’ een wandelroute.

Om het doel van de wandelroute te bereiken zijn er een aantal uitgangspunten opgesteld. Met deze uitgangspunten als leidraad is er een conceptwandelroute uitgetekend, waarbij rekening is gehouden met de huidige verkeerssituatie.  De uitgangspunten voor de concept wandelroute zijn:

  • Nieuwe Iemhof als ‘hart van de wijk’
  • Stedelijke met elkaar verbinden met als doel ontmoeten en bewegen
  • Bewegen inzetten als middel
  • Groen à verbinden parken, groenstroken en speelplekken
  • Scholen verbinden met NME centrum – kinderboerderij Elzenhoek, speeltuin Elckerlyc en speelplekken
  • Gebruik door huidige wandelgroepen/initiatieven
  • Watertappunten

 

Door middel van de bewegwijzering zal de wandelroute zo interactief mogelijk gemaakt worden. Mogelijke ideeën hiervoor zijn het koppelen van beweegkaarten voor jongeren aan diverse punten in de route door middel van een QR-code. Op een zelfde manier zouden ook beweegmomenten/mogelijkheden voor alle doelgroepen aangegeven kunnen worden. Ook moet er gedacht worden aan informatie over diverse activiteiten in de wijk bij bijvoorbeeld kinderboerderij Elzenhoek, speeltuin Elckerlyc, Huis van de wijk, De Iemhof en Sterrebos ‘de ontmoeting’. Daarnaast kan er ook informatie gegeven worden over de aangrenzende wandelroutes die ook buiten de wijk lopen. De wandelroute ‘Hartje Ruwaard’ kan dan door wandelaars worden gebruikt als verbindende route naar andere wandelroutes. Tenslotte kunnen ook historische punten in de wijk Ruwaard benadrukt worden, waarmee de wandelroute een mooie inkijk kan geven in het ontstaan en de groei van de wijk Ruwaard. Een wandeling door de geschiedenis van de Ruwaard.

Uiteraard is er ook gedacht aan de veiligheid van de wandelroute. Tijdens het uittekenen van de conceptroute is hier al zoveel als mogelijk rekening mee gehouden. Toch zullen er nog verbeteringen moeten plaatsvinden om de wandelroute ook daadwerkelijk voor alle doelgroepen geschikt te maken. Hierbij moet gedacht worden aan het vergroten van de veiligheid van enkele oversteekplaatsen, het verbeteren van het wegdek en het creëren van een duidelijke afscheiding van de voetpaden ten opzichte van het overige verkeer. Daarnaast zal er ook goed bekeken moeten worden of er voldoende rustpunten zijn.

Uw mening telt!

Graag horen wij ook van u wat u van het huidige concept vindt. Weet u mooiere paden die langs dezelfde punten lopen? Of heeft u leuke historische weetjes/afbeeldingen van de wijk. Wellicht kent u activiteiten/initiatieven die goed aansluiten bij de gedachte verbinden, ontmoeten & bewegen en gekoppeld kunnen worden aan de wandelroute. Alle ideeën en meningen zijn welkom en horen wij graag.

Buurtsport, lekker bewegen in de Ruwaard!

Wil jij ook lekker sporten samen met klasgenoten of leeftijdsgenootjes uit de wijk? Aankomend schooljaar verzorgd het Sport Expertise Centrum (SEC) op drie verschillende plekken in de Ruwaard Buurtsport! Onze combinatiefunctionarissen zorgen ná schooltijd in de schoolweken voor extra sport- en spelplezier. Op maandag ben je van 15.00 – 16.00 uur van harte welkom bij Evy op het schoolplein van de Sterrebos/ Telescoop. Op dinsdag en donderdag kun je bij Hugo lekker komen sporten. Op dinsdag staat hij van 14.45 – 15.45 uur op het schoolplein van de Elzeneindschool voor jullie klaar en op donderdag ben je van 14.15 – 15.15 uur welkom op het schoolplein van sterrenschool de Poolster. Kom gezellig langs! Deelname is gratis en je hoeft je niet aan te melden! Rondom de wijk Ruwaard zijn er nog andere leuke buurtportmomenten, bijvoorbeeld op de Talentencampus. Wil je weten wanneer deze zijn klik dan hier!

Beweegkaart

Wil je weten waar en wanneer je allemaal kunt bewegen in de Wijk Ruwaard? Klik hier om de beweegkaart te downloaden.

Weinig inkomen en kinderen?

Voor gezinnen met een laag inkomen zijn er financiële regelingen die ervoor zorgen dat ook zij kunnen meedoen. Thuis, op school en in de samenleving. Klik hier om te bekijken welke voorzieningen er zijn en hoe u er gebruik van kunt maken.